Hasarlı Araç Satışı

Hasarlı Araç Satışı Nasıl Yapılır?

Hasarlı araç satışı, özellikle ikinci el araba alım satımı yapmak isteyen kişilerin bilgi sahibi olması gereken konular arasında yer almaktadır.

Araçta yaşanan bir kaza neticesinde ekspertiz incelemesi yapıldıktan sonra çıkarılan onarım masrafları, aracın piyasa değerine yakınsa veya bu değerin üzerinde ise araç tam hasarlı olarak kabul edilmektedir.

Hasarlı aracın onarım masrafları, aracın piyasa değerinin %70’ine yaklaşmışsa aracın onarıldıktan sonra tekrardan trafiğe çıkması hem sürücü hem de trafikteki diğer kişiler açısından güvenli değildir. 

Bu noktada baz alınan %70’lik hasar oranı, sigortacılık ilkeleri doğrultusunda belirlenmiş yaygın olarak kabul gören bir değerdir.

Hasarlı Aracınızı Hemen Alalım

Kaskolu Araçlarda Ağır Hasar Kaydı Oluşursa Ne Olur?

Kaskolu araçlarda hasar sonrasında aracın eksper raporuyla onarım kabul etmez hale geldiği belirtilirse; kasko değerini geçmeyecek şekilde aracın o andaki piyasa değeri sigortalı araç sahibine ödenmektedir.

Ancak poliçede belirtilen kasko bedeli aracın piyasa değerinden daha düşük ise bu durumda hasarın maliyetiyle orantılı şekilde daha az ödeme yapılmaktadır. 

Aracın değeri sigortalıya tamamen ödenmişse araç, sigortacı şirkete ait olur. Sigorta şirketlerinin mülkiyetine geçen hasarlı araçlar, zararın minimuma düşmesi amacıyla sigorta firmalarının internet sitesinden veya aracı kurumlar üzerinden açık arttırma usulüyle satışa sunulmaktadır.

Sigortalı kişi aracın tam hasarlı haliyle de kendisine bırakılmasını isterse, aracın hasarlı satış bedeli tespit edilmekte ve bu tutar aracın piyasa değerinden düşürülerek tazminat tutarı belirlenmektedir. 

Bu durumda pert haldeki araç, tamamen araç sahibinin mülkiyeti haline gelmekte ve ilerleyen süreçlerdeki satış işlemleri, araç sahibinin kendi sorumluluğu altına girmektedir.

Hasarlı aracımı satmak istiyorum diyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hasar Kaydı ve Ağır Hasar Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

Hasar kaydı bir aracın başından geçen kazalar sonucunda araçta ortaya çıkan hasarların tamamını ifade etmektedir. Bu hasarlar sigorta şirketleri tarafından karşılanmakta ve araç, hasarları onarılmış halde kullanıcıya teslim edilmektedir.

Hasarlı araçların görünümünde bir sorun olmasa dahi mevcut hasar kayıtlara geçmektedir. Bu da hem arabanın değerini düşürmekte hem de sigorta yaptırırken hasarlı araçların sigorta maliyetlerinin artış göstermesine neden olmaktadır.

Hasarlı Araç Satışı

Hasar kaydının daha ağırına ise pert yani ağır hasar kaydı adı verilmektedir. Pert araç demek sigortalı aracın %70’inin veya daha fazlasının hasara uğraması ve onarım masraflarının aracın sigorta değerine yaklaşması demektir. Kullanılamaz hale gelen araçların hasarları giderilememekte ve bundan dolayı araçlar kayıtlarda pert olarak geçmektedir. 

Hasarlı Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Sıfır araçları pahalı bulan ve bütçesi yeterli olmayan kişiler hasarlı ve ikinci el araçlara yönelmektedir. İkinci el araç alım satımlarında kişilerin ilk baktığı şey aracın ağır hasar kaydının olup olmamasıdır.

İkinci el araç alımlarında aracın hasar kaydı bulunsa bile araç, ucuzluğundan dolayı tercih edilebilmektedir. Bu noktada bazı sürücüler hasarlı aracı satın aldıklarını bilseler de bazıları bilmeden hasarlı araçları satın almış olabilmektedir.

Bu noktada aracın hasarlı olup olmadığını ve hasarın ne derecede olduğunu bilmek için yalnızca araç sahibinden bilgi alınması ve deneme sürüşü yapılması yeterli değildir. Bunun için ikinci el araba alım satımlarında ve hasarlı araç alımlarında iyi bir oto tamir servisine gitmek gerekmektedir. 

Burada aracın gerekli kontrolleri yapılmalı ve hasar kaydı öğrenilmelidir. Bu noktada bir ekspertiz desteği alınabilir veya yetkili servisten yardım talep edilebilir.

Hasarlı Araç Satışı

Araç Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

İkinci el araba alım satımlarında araç hasar kaydı sorgulama işlemi sıkça yapılmaktadır. Aracın herhangi bir hasar kaydının bulunup bulunmadığı ve bir kazaya dahil olup olmadığı araç hasar kaydı sorgulama işlemi yapılarak öğrenilebilmektedir. 

Hasar kaydı sorgulama yöntemleri şunlardır:

  • Araç hasar kaydı sorgulama işlemi e-devlet üzerinden e-devlet şifresiyle yapılabilmektedir. E-devlet şifresi olmayanlar PTT şubesinden şifrelerini alabilir ve işlemlerini online olarak tamamlayabilir. E-devlete giriş yapıldıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranına aracın plakası girilmesi gerekmektedir. Buradan aracın tüm yasal ve güncel bilgilerine ulaşmak mümkündür.
  • Bunun yanı sıra kaza bilgisi sorgulama yapacaksanız KAZA yazıp boşluk bırakarak araç plakasını 5664’e kısa mesaj olarak göndermeniz yeterlidir. Aracın kusur oranı ve daha önce karıştığı kazalar olup olmadığı bu işlem sayesinde cep telefonuna gelmektedir.
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *