Trafik Çekmeli

Trafik Çekmeli Araç Nedir? 

Trafik çekmeli araç, uzun bir süre trafiğe çıkamayacak, araba kazası sonrasında kullanılamayacak kadar ağır hasarlı olan veya hurdaya ayrılmış olan araçlara denmektedir. Şiddetli bir kazanın ardından aracınızın kullanılmayacak durumda olması kötü olsa da biran önce aracınız için çekme belgesi alınması gerekmektedir. 

Hasarlı Aracınızı Hemen Alalım

Çekmeli araçla trafiğe çıkmanın cezaları para olarak ya da ehliyete ceza puanı şeklinde olmaktadır. Bu nedenle özellikle hurdaya ayrılmış olan araçlar, trafiğe çıkamayacak araçlar için trafik çekmeli araç denmektedir ve bu araçların kullanımı yasaktır. Yalnızca hurdaya dönen ya da kullanılmayan araçlar için değil özellikle koleksiyonerler için önemli olan arabalar, trafiğe çıkmayacakları için onların da bu statüde yer almasında herhangi bir sakınca bulunmamakla beraber bu araçlara da belge alınmalıdır. Belge alındığı sürece bu araçların da bulundurulması kesinlikle yasak değildir. 

Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınır? 

Çekme belgesi özellikle uzun süre yurtdışına çıkacak olanlar, arabasını uzun süre kullanmayacak olanlar ya da araçları hasarlı olup kullanımı imkansız hale gelen araçlar için alınması istenen bir belge olan çekme belgesi, trafiğe çıkmak konusunda araçları engelleyen bir belgedir. Böylece hasarlı araçların trafiğe çıkıp herhangi bir sorun oluşturması da önlene bilmektedir.  

Trafik aracı çekme yönetmeliği bu konuda oldukça hassas olmakla beraber, araçların trafiğe çıkması doğrultusunda para cezası ve ehliyet puanının düşürülmesi şeklinde caydırıcı yöntemleri kullanabilmektedir. Bu nedenle çekmeli araç nedir, hangi durumlarda bu belgeler alınır sorusuna trafik yönetmeliği oldukça net cevaplar vermektedir. Burada trafik aracı çekme numarası aracı yolda çekmeli belgeli bulunanlar için gereklidir. Trafikten bu şekilde ceza alan araçların trafikten araç çekme ücreti de kişilere ait olmaktadır. 

Trafik Çekmeli

Çekme Belgesi Olan Araç Trafiğe Nasıl Çıkar Mı? 

Öncelikle trafiğe çekme belgeli bir araçla çıkmak yasaktır. Çekme belgesi olan bir araçla trafiğe çıktığınız takdirde aracınız bağlanır ve size de cezai işlem uygulanır. Bu nedenle çekme belgeli bir aracınız var ise öncelikle onun çekme belgesini kaldırmalı ardından trafiğe çıkılmalıdır.  Trafik aracı çekme kuralları bu doğrultuda hasarlı, kullanılmayacak ya da koleksiyonlar araçların trafiğe çıkma izni bulunmamakla beraber bu araçlarla trafiğe çıkmanın aracınıza ciddi miktarlarda ceza yaptırımı ile sonuçlanacağından bu şekilde yol çıkmamaktadır.  

Çekme Belgeli Araç Alım Satım İşlemleri Nasıl Yapılır ? 

Çekme belgeli bir araç satmak, aracınızın uzun süreler boyunca muayeneden geçmemesi ve bu nedenle de fiyatının olduğundan daha düşük hale gelmesine sebep olabilir. Bu nedenle çekme belgesine sahip bir aracınız var ise: 

  • Çekme belgesini kaldırılıyorsa onu kaldırmanız gerekmektedir. Aracın değerinde satış yapabilmeniz için gerekmektedir. Aksi durumunda değerinde çok düşük fiyatta satışı yapılmaktadır. 
  • Çekme belgeli araçların satışı sadece noterde yapılmaktadır. 
  • Tescil belgesi için trafik şube müdürlüğünden almak gerekmektedir. 
  •  Muayene işlemlerini tamamlayarak satış işlemi yapabilirsiniz. 

Özellikle son zamanlarda ekonomik sıkıntılar nedeniyle araç fiyatlarındaki artışlar, araba almak isteyenlerin 2.el araba almaya iten etkenlerdendir. 2.elde uygun fiyatlı araba bulamayanlar için ise çekme belgesi vardır yazılı araçlara bakmak oldukça mantıklı olmaktadır. Bu araçları almak fiyat bakımından bir noktada doğru gelmektedir. Gerekli muayeneler sonrasında aracınızın çekme belgesi iptali için başvurular yaparak bu işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlanabilmektedir. 

Hasarlı aracımı satmak istiyorum diyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Araç Çekme Belgesi Kaldırılabilir Mi? 

Herhangi nedenlerden dolayı araç çekme belgesi olanlar için, araç çekme belgesi kaldırmak uzun ama zorlu olmayan işlemlerden geçmektedir.  Uzun süre trafiğe çıkmadığı için araç zorlu bir muayene işlemi yapılır. Gerekli muayeneler sonrasında aracınızın çekme belgesi iptali için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu işlemleri tamamlayarak araç çekme belgesi iptal edilir ve aracın trafiğe çıkması sağlanabilmektedir. 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *