kazalı araç e

Kazalı Araç Ekspertiz Değeri Nasıl Hesaplanır?

Kazalı Araç Ekspertiz Hasarlı ya da ağır hasarlı olarak nitelendiren ekspertiz servisidir. Herhangi kaza durumunda hasar kaydı hesaplanmaktadır. Belirli yüzde oranları ile hasar oranı tespit edilmektedir. Hesaplanma sonucu %70 oranında hasar kaydı tespit edilmiş ise ağır hasar kaydı olarak yapılmaktadır. 

Ekspertiz servisi şu hususları dikkate alarak aracın değer kaybının hesaplamasını yapmaktadır.

  • Aracın modeli
  • Trafiğe çıkış tarihi,
  • Kaza sırasındaki kilometresi
  • Kaza tarihi sırasında aracın diğer muadillerinin fiyatı
  • Araca ait daha önceki hasar kayıtları
  • Aracın değişenn parcasının olup olmadığı kontrol etmektedir.

Kazalı aracınızı satmak mı istiyorsunuz hemen tıklayın.

Trafik Kazalarında Hasar Tespiti Nasıl Yapılır ?

Hasar tespitinin doğru yapılabilmesi için 

  • ilk olarak aracın konumunun tam olarak bilinmesi gerekmektedir. Kazaya karışan bütün arabaların ortak hazırlayacağı ve doldurması gerekmektedir. Bunun amacı zarar tespiti yapıldıktan sonra sigorta şirketlerinden gerekli bilgilerin alınması için gerekmektedir. Sigorta şirketleri hasar kaydını Tramer sistemine  kaydetmektedir.
  • Kazadan sonra Tramer sistemine girilen bilgiler de kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenmektedir.

Kaza oranlarında sigorta şirketlerine başvurularak  sigorta eksper raporu hasar oranlarını inceleyerek teyit eder.  Eksper tarafından hasar oranı belirlenerek aracın tamir işlemi başlar. Sigorta ödemelerinin tam ve düzenli ödenmesi için gerekli tüm evrakları teslim etmek gerekmektedir.

Hasar Tespit belgesi için gerekli belgeler:

  • Kaza tespit tutanağı
  • Ehliyet
  • Sigorta poliçesi
  • sigorta primlerinin ödendiğinde dair belge
  • Araca ait trafik ve tescil belgeleri
  • Kazadan sonra araç konumlarına dair fotoğraflar.
  • Kazadan sonra çıkarılan ekspertiz raporu istenmektedir.

Özellikle gayri menkullerin hasarı olup olmadığına dair hasar kaydı raporudur. Ekspertiz raporu yapılırken tüm hasar ve eksikliklerin raporda yer alması gerekmektedir.

Oto ekspertizinde aracın çalışmasına dair herşey kontrol edilir. Motoru, kaportası, lastikleri, jantları ve araç içi aksesuarları varana kadar tüm bilgileri içeren bir rapordur. Rapor yapıldıktan 2 iş günü sonra çıkmaktadır.

Kazalı Araç Ekspertiz

Hasar tescilinden sonra aracın değer kaybı ekspertiz raporu ile belirlenir.

 Ekspertiz raporuna edevlet üzerinden sorgulama yaparak ulaşılmaktadır. Sorgulama sırasında araca dair plaka bilgisi , kişinin vergi numarası yada tc numarası gerekmektedir. Kaza yapılan tarihin de tam olarak bilinmesi gerekmektedir. Bu bilgileri girerek ekspertiz raporunda aracınızın hasar kaydını görebilirsiniz.

Ekspertiz Raporu Ücretli mi?

Ekspertiz servislerinden alınan raporun bir ücret karşılığı bulunmaktadır. Her yıl değişen ekspertiz raporları 2. el araç alanlar için oldukça önem taşımaktadır. Alınan araca dair tüm bilgileri içermesi, kaza yapılıp yapılmadığını yada parça değişiminin olup olmadığının kontrolünü sağlamaktadır. bu sebeple 2. el araç alan kişilerin ekspertiz raporu yaptırması önerilmektedir.

Ekspertiz  rapor ücreti talep eden kişi  tarafından ödenmektedir. Araç alacak kişinin araç hakkında detaylı bilgi alma talebinde bulunması durumunda rapor ücretini ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Araç Satışında Ekspertiz Raporu Zorunlu Mu?

2. el araç satışında araca dair kaza ve hasar durumunu öğrenmek için oldukça önemlidir. Aracı satın alan kişi araç hakkında bilgi almayı kolaylaştırır. Ara dair bilgiler için gerekli bigiler eşliğinde ekspertiz raporunu çıkarabilirsiniz.

Ekspertiz raporu zorunlu  bir belge olmamakla birlikte isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Aracın hasarlarını ve değişenin olup olmadığı gibi bilgilere erişerek aracın satın alıp almama konusunda karar verebilirsiniz.

Ekspertiz Raporu Süresi Var mı?

Alınan ekspertiz raporu süresi resmi belge olarak 3. gün kullanılabilir. Araç satın almadan önce yapılan ekspertiz raporu 4 gün geçerliliğini sürürdür. Daha araç satışında tekrar ekspertiz yapılabilir. Çünkü araç satışından sonra yapılan kazalar ve değişenler dahil değildir. Ancak eski bilgilerin bulunduğu ekspertiz raporunun geçerlilik süresi bulunmamaktadır.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *