hasarlı araç

Hasarlı Araç Nedir?

Hasarlı araç, kaza geçirmiş ve hafif oranda zarar görmüş araba anlamına gelmektedir. Hasarlı araçlar geçirdikleri kaza sonrasında ufak çaplı tamir, değişen parça ya da boya gibi işlemlerden geçmektedir.

Aracın herhangi bir kazaya karışması sonrasında kazaya ve sonrasındaki tamir sürecine ait tüm bilgiler, devletin Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sistemi tarafından kayıt altına alınmaktadır.

Hasar kaydı her zaman sadece ufak çaplı tamir bilgilerini içermemektedir. Aracın önemli bir kaza atlatması sonucunda geçirdiği kapsamlı tamir ve bakımları da kapsayabilmektedir.

Bu noktada sigorta şirketlerinin belirlediği bir hasar oranı vardır. Bu oranın altında zarar gören araçlar hasarlı olarak tanımlanırken üstünde zarar gören araçlar ağır hasarlı yani pert olarak tanımlanmaktadır.

hasarlı araç

Sigorta şirketleri tarafından belirlenen hasar oranı %70’tir. Herhangi bir kazadan %70’e yakın zarar gören araçlar tam hasarlı yani ağır hasarlı olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada tam hasarlı ve ağır hasarlı araç tanımının aynı anlamı karşıladığının da bilinmesi gerekmektedir.

Hasarlı araç alım satımı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Araç ağır hasarlı olarak tanımlanıp perte çıkmadığı sürece hasarlı araç alınabilir ve bu araçlarla trafiğe çıkılabilir. 

Hasarlı Aracınızı Hemen Alalım

Hasarlı Araç Alınır mı?

Hasarlı araç alınıp alınmayacağı ve hasarlı araçla trafiğe çıkmanın sorun yaratıp yaratmayacağı, merak edilen konular arasında yer almaktadır. Hasarlı araç alım satımı, sıfır araçları pahalı bulan kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bu noktada araç perte çıkmadığı sürece alım satımı yapılabilir ve trafikte kullanılmaya devam edilebilir.

Hasarlı araç alınırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunlar:

  • Araç sahibinin vermiş olduğu bilgiler satın alım noktasında yeterli değildir. Bunun için ikinci el araba alırken iyi bir oto tamir servisine gidilmeli ve araç, kapsamlı bir kontrol ve muayeneden geçirilmelidir.
  • Deneme sürüşü yapmak aracın hasar durumu ve kullanılabilirliğini öğrenmek açısından yeterli değildir. Bu nedenle e-devlet Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetleri üzerinden aracın hasar kaydı sorgulanmalıdır. 

Hasarlı Araç ve Ağır Hasarlı Araç Arasındaki Fark Nedir?

Hasarlı araç ve ağır hasarlı araç arasında farklar bulunmaktadır. Hasarlı araç belli bakımlardan geçtikten sonra trafiğe çıkabilmekte ve alım satım işlemleri yapılabilmektedir. 

Ancak ağır hasarlı aracın trafikte kullanılması hem araç sahibi hem de diğer sürücüler açısından oldukça tehlikelidir. Bu nedenle ağır hasarlı araç pert olarak tanımlanmakta ve genellikle sigorta şirketleri tarafından satılmaktadır. 

Bazı durumlarda ise ağır hasarlı olarak tanımlanan araçlar, açık artırmada satışa sunulmaktadır. Bu noktada araç sahibi aracı tam hasarlı haliyle kendisi almak isterse aracın hasarlı satış bedeli tespit edilmektedir. Belirlenen bu tutar piyasa değerinden düşürülmekte ve neticede tazminat tutarı belirlenmektedir.

Tazminat tutarı belirlendikten ve ödendikten sonra, aracın ilerleyen süreçlerdeki satış işlemleri tamamen araç sahibinin yükümlülüğüne girmektedir.

Hasarlı Araç Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Hasarlı araç alım satımı sıfır araç alım satım süreci gibi ilerlese de tüm ikinci el araba alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bu noktada en önemli unsur aracın hasar kaydının doğru şekilde tespit edilebilmesi dir.

Araç hasar kaydının doğru şekilde tespit edilebilmesi için yalnızca araç sahibinin söylediklerine ve test sürüşüne dikkat etmek yeterli değildir. Bu noktada aracın plakasıyla e-devlet üzerinden emniyet genel müdürlüğü sayfasından hasar kaydı sorgulanmalıdır. 

Hasarlı aracımı satmak istiyorum diyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise SMS ile aracın hasar kaydını öğrenmektir. KAZA yazılıp boşluk bırakılarak aracın plakası girilmeli ve mesaj 5664’e gönderilmelidir. Bu SMS sonrasında aracın hasar kaydı ve kaza geçmişi tarafınıza iletilecektir.

hasarlı araç

Bu noktada hasar kaydı doğru şekilde tespit edildikten sonra yapılması gereken; işi bilen bir uzmandan yardım almaktır. Hasar kaydının ve araçtaki değişenlerin iyi bir oto tamir servisçisi tarafından detaylıca incelenip değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Bu durumda aracın ne ölçüde zarar aldığı büyük önem teşkil etmektedir. Bir örnekle ifade etmek gerekirse bir aracın motor kısmının zarar görmesi oldukça önemlidir ve uzun vadede araçta ciddi sorunlara yol açabilmektedir. 

Ancak kapıların boyasının soyulması gibi daha basit ve yüzeysel kazalar araca ciddi ölçüde zarar vermemekte ve aracın kullanımına engel teşkil edecek bir durum yaratmamaktadır.

Bu noktada hasar kaydı, aracın piyasa değerinin de doğru şekilde belirlenebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bunun için hasarlı araç alım satımı yaparken; 

  • Hasarın ne boyutta olduğuna
  • Aracın trafiğe çıkmasına engel teşkil eden bir sorun olup olmadığına
  • Hasarın aracı kullanan kişiye ve trafikteki diğer bireylere zarar verecek boyutta olup olmadığına
  • Hasarın araçta yarattığı değer kaybının fiyata doğru bir şekilde yansıtılıp yansıtılmadığına 

dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *